Thuiswerken is voor veel mensen de nieuwe realiteit geworden. Hoewel het aanvankelijk misschien aantrekkelijk leek om vanuit huis te werken, kan het na verloop van tijd een uitdaging worden om productief te blijven. Hier zijn enkele tips om thuiswerken effectief te maken:

Creëer een vaste werkplek

Het hebben van een vaste werkplek kan je helpen om in de juiste gemoedstoestand te komen voor het werk. Zoek een rustige en comfortabele ruimte en zorg ervoor dat je daar alles hebt wat je nodig hebt om efficiënt te kunnen werken.

Houd je aan een routine

Houd een vaste routine aan, zoals opstaan op dezelfde tijd en beginnen met werken op dezelfde tijd elke dag. Dit kan helpen om een gevoel van normaliteit en routine te creëren en je te helpen gefocust te blijven.

Maak een to-do lijst

Een to-do lijst kan je helpen om je taken te prioriteren en je te concentreren op wat belangrijk is. Het is ook een geweldige manier om een gevoel van voldoening te krijgen wanneer je taken van je lijst kunt afvinken.

Neem pauzes

Neem regelmatig pauzes om te voorkomen dat je mentaal uitgeput raakt. Je kunt bijvoorbeeld elke 90 minuten een pauze van 15 minuten nemen om even te ontspannen, te stretchen of een wandeling te maken.

Handige producten

Wanneer je een eigen bureau hebt is het slim om gebruik te maken van bijvoorbeeld een cable organizer, iPad houders, extra beeldscherm, een tablet standaard en een muis (wanneer je vanaf je laptop werkt). 

Vermijd afleidingen

Thuiswerken kan gepaard gaan met veel afleidingen, zoals sociale media, huishoudelijke klusjes en de televisie. Probeer deze afleidingen te vermijden door bijvoorbeeld je telefoon op stil te zetten of in een andere kamer te leggen.

Blijf in contact met collega's

Thuiswerken kan soms eenzaam aanvoelen, dus het is belangrijk om in contact te blijven met je collega's. Plan bijvoorbeeld regelmatige virtuele vergaderingen of een dagelijkse check-in om te zorgen dat je verbonden blijft.

Kleed je aan

Het kan verleidelijk zijn om de hele dag in je pyjama te blijven, maar het kan je productiviteit beïnvloeden. Door je aan te kleden alsof je naar kantoor gaat, kan je je mentaal voorbereiden op de werkdag.

Maak gebruik van technologie

Er zijn veel technologische tools beschikbaar om het thuiswerken gemakkelijker te maken, zoals online samenwerkingssoftware, agenda's, projectmanagementtools en communicatie-apps. Maak er gebruik van om efficiënter te werken.

Beweeg voldoende

Beweeg regelmatig om gezond te blijven en je energie op peil te houden. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een wandeling maken, yoga doen of wat oefeningen in huis doen.