Teken zijn vervelende beestjes die zowel bij mensen als huisdieren voor problemen kunnen zorgen. Deze parasieten voeden zich met bloed en kunnen ziekten overdragen. Het is daarom belangrijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen wanneer je ze bij je kat aantreft. Een teek verwijderen van een kat kan nog wel eens een uitdaging zijn. Dat wil je liever voorkomen. Dit kan door regelmatig een tekenmiddel voor een kat toe te dienen. Je bestelt een tekenmiddel voor een kat gemakkelijk en snel online.

Hoe verwijder je een teek van je kat?

Het verwijderen van een teek bij je kat is een precies werkje en vergt enige voorzichtigheid. Hieronder vind je de stappen die je kunt volgen:

Stap 1: Zoek de teek op en leg een speciale tekentang klaar. 

Stap 2: Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast met de tekentang.

Stap 3: Draai en trek de teek voorzichtig en geleidelijk los van de huid van je kat. Zorg ervoor dat je de teek niet kapot maakt, anders kan hij zijn maaginhoud in de huid van je kat lozen.

Stap 4: Desinfecteer het wondje met wat afgekoeld gekookt water.

Voorkom teken met een tekenmiddel voor een kat

Er zijn verschillende tekenmiddelen verkrijgbaar die geschikt zijn voor katten. Hieronder bespreken we er een aantal:

Pipetten

Een pipet is een handig tekenmiddel voor een kat dat je makkelijk kunt toedienen bij je kat. Het middel wordt op de huid tussen de schouderbladen gedruppeld. De werkzame stof verspreidt zich over de huid van je kat en beschermt hem gedurende enkele weken tegen teken en vlooien. Let op dat je het juiste middel kiest voor het gewicht en de leeftijd van je kat.

Halsband

Een tekenhalsband is een ander tekenmiddel voor een kat die je kunt gebruiken bij je kat. Het voordeel van een halsband is dat hij langdurig werkzaam is. De werkzame stoffen verspreiden zich over de huid van je kat en bieden enkele maanden bescherming tegen teken en vlooien. Ook hier geldt dat je de juiste maat en het juiste merk moet kiezen voor jouw kat. Het nadeel van een halsband kan zijn dat je kat deze verliest of ergens achter blijft haken.

Tabletten

Er zijn ook tabletten verkrijgbaar die je je kat kunt geven. Dit tekenmiddel voor een kat werkt via de bloedbaan van je kat en doodt teken en vlooien binnen enkele uren. Het voordeel van tabletten is dat je kat gewoon nat mag worden gedurende de werkzame periode. Het nadeel is dat sommige katten moeite hebben met het innemen van tabletten.