De naam van het product geeft al een hoop weg. Een vaderschapstest is een test waarbij je na het testen weet of je de vader bent van een kind of niet. Je kunt een test als deze laten doen om verschillende redenen. Je kan bijvoorbeeld een test doen om het betalen van alimentatie tegen te gaan, maar ook om te kijken of de moeder van je kind wel echt zo loyaal is als deze zegt. Je kunt bijvoorbeeld gaan twijfelen door het uiterlijk van je kind of door het spreken van andere mensen om je heen. Niemand wilt twijfelen over of het wel je kind is of niet. Om zeker te weten dat dit het geval is kun je dan ook een test laten doen.

 

Het afnemen van een vaderschapstest

Een vaderschapstest is een test waarbij er door middel van je DNA wordt bepaald of deze overeenkomt met die van het kind. Het aanvragen van een DNA-test wordt voornamelijk gedaan wanneer er wantrouwen is tegenover de moeder van het kind. De onzekerheid rondom het vaderschap kan namelijk grote gevolgen hebben voor zowel het kind als voor jezelf. Een uitslag als deze is 99.99% accuraat, wat betekent dat je eigenlijk wel van de waarheid van deze test uit kunt gaan. Om een test als deze af te kunnen nemen is het nodig dat de potentiële vader instemt met de test. Anders is het niet mogelijk om een DNA-test af te nemen.

 

De verplichting als vader

Wanneer je als vader niet wilt meedoen aan het uitvoeren van deze test kan het zo zijn dat de moeder geen antwoord kan krijgen op deze vraag. Het is in dit geval mogelijk om de andere potentiële vader te benaderen en te vragen of deze de test wilt afnemen. Wanneer het DNA van de vader wordt verkregen zonder toestemming van deze persoon is het een niet-wettelijke vaderschapstest. Het resultaat ervan kan dan ook niet worden gebruikt in de rechtbank. Wanneer er een open zaak is en de vader het nemen van een DNA-test weigert, dan kan dit gevolgen hebben. Zo kan een officier van justitie een DNA-test aanbevelen bij een civiele rechtszaak. Als de vader de test in dit geval alsnog weigert kan hij in minachting van de rechtbank worden gehouden voor het weigeren van deze test. Zo kan er onder andere een boete worden gegeven of aanklacht tegen deze persoon worden gedaan.