Wil je, net zoals bijna de helft van de kopers van een nieuwe fiets, een e-bike kopen? Dan zijn er aantal keuzes die je moet maken. Om te beginnen moet je natuurlijk weten wat voor soort fiets het moet worden. Een gewone stadsfiets, een bakfiets of transportfiets, of liever sportieve fiets? Al deze soorten fietsen zijn er in elektrische varianten. Voor een bakfiets of transportfiets ligt dat voor de hand, hoe prettig is het niet om die relatief zware fietsen met wat extra ondersteuning in beweging te krijgen. Toch hebben ook een stadsfiets en een sportieve fiets als e-bike voordelen.

De voordelen van een e-bike

Kort samengevat is het voordeel van een elektrische fiets: omdat het makkelijker gaat, gebruik je hem vaker. Op het eerste gezicht lijkt een e-bike misschien een “luie” keuze. Maar wanneer je bij wind en regen toch de fiets pakt en niet de auto, omdat je een elektrische fiets hebt, dan kijk je er toch wat anders tegenaan. Ook blijkt dat veel e-bikebezitters verder en langer fietsen dan daarvoor op hun gewone fiets, omdat het nu eenmaal wat gemakkelijker gaat. Een ander voordeel is ook dat je de mate van trapondersteuning zelf kunt instellen. Bij weinig trapondersteuning moet je zelf nog een aardige prestatie leveren. Gaat het niet meer of waait het toch harder dan je dacht, dan is er altijd de mogelijkheid voor wat extra ondersteuning. Dat geeft het vertrouwen om wat eerder de fiets te pakken. Al met al kan een e-bike dus best een gezonde keuze zijn. Zeker ook voor ouderen die anders helemaal niet meer zouden fietsen. De beweging en frisse lucht die je met fietsen krijgt is voor deze doelgroep extra van belang.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets

De motor, accu en display zijn essentiële onderdelen van een elektrische fiets. Tegenwoordig hebben de meeste e-bikes een middenmotor. Die geeft de meest natuurlijke ondersteuning en is gemakkelijk in het frame te plaatsen. Bij de motor hoort een accu. Soms moet de accu van hetzelfde merk zijn, andere motoren kunnen samenwerken met meerdere merken accu’s. Dat kan van belang zijn bij het vervangen van de accu, want de accu is het meest kwetsbare onderdeel van de e-bike en moet op een gegeven moment vervangen worden. De eerste vraag is dan ook: hoe lang gaat de accu mee? Maar ook: hoe lang kun je fietsen op één acculading en kun je de accu makkelijk loskoppelen? Want door de accu uit de fiets te halen heb je een kleinere kans dat hij wordt gestolen.